Alergia pokarmowa typu III (IgG zależna) jest zaburzoną reakcją systemu immunologicznego na alergeny pokarmowe tj. składniki pokarmowe, które po wniknięciu do organizmu wywołują u niektórych osób reakcję alergiczną, a które same z siebie nie są szkodliwe.

Czynnikami wpływającymi na rozwój alergii typu III są zaburzenia mikroflory jelitowej, wzrost przepuszczalności jelita dla dużych cząsteczek oraz tendencja osobnicza do uruchamiania reakcji obronnej na składniki pokarmu rozpoznawane przez układ odpornościowy jako elementy obce dla ustroju. We krwi stwierdza się podwyższone poziomy przeciwciał (klasy IgG )specyficznych dla określonych antygenów pokarmowych.

Alergia pokarmowa typu III bywa określana jako alergia ukryta lub alergia opóźniona ponieważ charakteryzuje się tzw. opóźnioną reakcją, która pojawia się od 8 do 72 godzin po spożyciu pokarmu.

Z tego powodu bezpośredni związek pomiędzy spożywaniem nietolerowanych pokarmów a objawami chorobowymi takimi jak bóle głowy, migreny, dolegliwości żołądkowo-jelitowe, dolegliwości stawowe czy problemy skórne nie jest łatwy do uchwycenia. Skojarzenie objawów chorobowych z określonym pokarmem dodatkowo utrudnia fakt częstego występowania nietolerancji na składniki z kilku różnych grup pokarmowych w tym samym czasie.

W przebiegu reakcji alergicznej typu III dochodzi do formowania się kompleksów immunologicznych złożonych z antygenu i przeciwciała, które dostają się do układu krążenia a następnie odkładają się w tkankach i wywołują objawy chorobowe. Nierozpoznana alergia typu III może być przyczyną wielu przewlekłych schorzeń o charakterze zapalnym, w zależności od rodzaju tkanki i organu, w których następuje kumulacja kompleksów immunologicznych.

Obecnie dostrzega się związek pomiędzy alergią pokarmową typu III a następującymi schorzeniami:

  • nadwaga i otyłość,
  • syndrom ciągłego zmęczenia,
  • cukrzyca typu II,
  • fibromialgia,
  • choroby reumatyczne,
  • dolegliwości stawowe,
  • choroby skóry, np. atopowe zapalenie skóry, łuszczyca,
  • przewlekłe schorzenia przewodu pokarmowego (biegunki, zaparcia, zespół jelita drażliwego).

Wczesne rozpoznanie i leczenie alergii typu III wpisuje się w profilaktykę wyżej wymienionych chorób. W celach diagnostycznych zaleca się wykonanie testów: ImuPro(50/100/300), gdzie oznacza się przeciwciała klasy IgG skierowane przeciwko antygenom pokarmowym, tworząc indywidualny dla każdego pacjenta ”immunologiczny profil doboru żywności”.

Wynik badania jest podstawą do zastosowania odpowiedniej diety tj. wyłączenia na określony czas produktów wywołujących reakcje alergiczne, przy zachowaniu właściwej kaloryczności i gęstości odżywczej diety.

Dobrą wiadomością dla pacjentów ze zdiagnozowaną alergią typu III jest potwierdzona skuteczność diety eliminacyjnej. Udało się wykazać, że stężenie przeciwciał zmniejsza się aż do całkowitego zaniku, dzięki czasowej rezygnacji ze spożywania alergizujących produktów. Wskaźnik skuteczności diety eliminacyjnej w przypadku przewlekłych dolegliwości jest bardzo wysoki.